Gen 1 ovations run slow on cold days

Look here for answers to your technical questions. Post a question or share your expertise with others.
Post Reply
Buyit1986
Head Tech
Posts: 86
Joined: Mon Apr 02, 2018 3:38 pm

Gen 1 ovations run slow on cold days

Post by Buyit1986 » Sat Nov 30, 2019 9:12 pm

We have a store that upgraded from vistas to gen 1 ovations every time it gets below 30 degrees the pumps run very slow if you pour heet into the hoses that helps for a bit any ideas

dctech
Head Tech
Posts: 97
Joined: Tue Dec 05, 2006 11:03 am

Re: Gen 1 ovations run slow on cold days

Post by dctech » Sat Nov 30, 2019 10:07 pm

You need to call a tech, and have them install a gauge on the line. This will give you a better picture of what’s going on. By any chance were the dispensers converted from 3 product dispensers, to blenders?

Buyit1986
Head Tech
Posts: 86
Joined: Mon Apr 02, 2018 3:38 pm

Re: Gen 1 ovations run slow on cold days

Post by Buyit1986 » Mon Dec 02, 2019 7:30 pm

From what I know about it the vistas were blenders so I think they just dropped the ovations in. I will let the owner know about installing a guage

Cyclepower
Head Tech
Posts: 36
Joined: Tue Oct 24, 2017 10:16 pm

Re: Gen 1 ovations run slow on cold days

Post by Cyclepower » Wed Dec 04, 2019 1:29 am

Chances are you have a leak detector that's tripping due to the cold weather. But as the other guy said you need to get a tech out to verify the issue for you and make the appropriate repairs.

Buyit1986
Head Tech
Posts: 86
Joined: Mon Apr 02, 2018 3:38 pm

Re: Gen 1 ovations run slow on cold days

Post by Buyit1986 » Wed Dec 04, 2019 2:35 am

We've had a tech out on multiple occasions and he seems to be kinda nickle and diming us like he comes trys this waits a week ok then comes back when its still slow, that's why I came here to see if anyone has any ideas I do know the store is old like tls 300 old so they might have mechanical leak detectors or some oddball stuff


Cyclepower
Head Tech
Posts: 36
Joined: Tue Oct 24, 2017 10:16 pm

Re: Gen 1 ovations run slow on cold days

Post by Cyclepower » Wed Dec 11, 2019 1:27 am

Well next time it's slow when it's cold in the morning and make sure you're the only one dispensing, life the handle, select the grade, and let it sit for 20-30 seconds before you pull on the handle to dispense. If it takes off at normal speed chances are you have a bad leak detector or possibly a bad check valve in the STP. If it's still slow it could be a number of things that a tech would need to figure out.


Post Reply